fbpx

KENYÉRTÖRÉS

KRÓNIKA GÖRÖG-PERZSA HÁBORÚKBÓL

KOROSZTÁLY: FELNŐTT ÉS KÖZÉPISKOLÁS

PROGRAM HOSSZA: 90 PERC

TÉMA:

A darab a szolidaritás és a háború viszonyát vizsgálja. Mi a helyes döntés, ha a szolidaritás erkölcsi parancsa ellentétbe kerül a túlélés parancsával? Elítélhető-e az, akinek saját és szűk közösségének boldogulása előbbre való, mint a bajba jutottért való kiállás? És az, aki a másikért való kiállással saját közösségét sodorja veszélybe? Hol van az a pillanat, amikor már nem helyes csöndben maradni, és hol van az a pillanat, amikor még csöndben kell maradni? A darab példázat a szolidaritás mibenlétéről: egy, a perzsa hódítás alatt élő apró hellén család történetén keresztül.

FORMA ÉS IDŐTARTAM:

Az egy órás színházi előadás egy fél órás vitaszínházi résszel zárul, amiben Ténosz népe, azaz a nézők döntik el, mi legyen a darabbéli anya, Demetria sorsa. Az előadás stílusa brechti, songokkal és zenei kísérettel mesélünk el egy ma is aktuális történetet. Nyilvános előadásainkon multigenerációs a közönség: Kamaszoknak és felnőtteknek egyaránt élvezhető és releváns a téma és az előadásmód. Iskolai előadásainkon két osztály is részt vehet. A tér elrendezése frontális.

HELYSZÍN ÉS NÉZŐSZÁM:

A bemutató 2022 szeptember 23-án volt a Szentendrei Teátrumban. Jelenleg a Jurányi Házban játsszuk nyilvánosan, valamint budapesti és vidéki középiskolákban.

JÁTSSZÁK:

PANAITIOSZ, Demetria fia, péksegéd – Csányi Dávid
DEMETRIA, özvegy pékné – Feuer Yvette
EUROPÉ, Demetria lánya, péksegéd – Háda Fruzsina / Varga Orsolya

 

ALKOTÓK:

Zeneszerző: Horváth Szabolcs
Író-rendező: Fábián Péter
Látvány: Zubor Kata

TRAILER

MIKOR JÁTSSZUK?

2022 NOVEMBER 29. KEDD

11:00 | BGSZC VARGA ISTVÁN KÖZGAZDASÁGI TECHNIKUM

ZÁRTKÖRŰ

LETÖLTHETŐ KIAJÁNLÓ

🏠 Láthatáron Csoport