fbpx

Testvérképek

Testvérképek projekt – felhívás és kérdéseink

Kedves együttműködni vágyó nézőink és barátaink!
A Láthatáron Csoport színházi- és társadalmi kutatási projektet indít a Kincses Réka írásából készült, A megmentő című darabja nyomán. A testvértörténetet feldolgozó előadás utáni beszélgetésekből az derült ki, hogy mindenkinek az életét, sorsát alapvetően határozzák meg a testvéréhez, testvéreihez való kötődései, illetve a testvér hiánya. Az emberek önmaguk identitásának meghatározásakor gyakrabban alapoznak a testvérükhöz való viszonyukra, mint a szülővel való azonosulásra vagy ellenazonosulásra.
A szülőknek és a környezetnek persze nagy szerepe van a személyiség kialakulásában, de ez sok esetben dominánsan a testvérviszony közvetítésével történik. Például, ha a szülők túlságosan, vagy túl kevéssé szólnak bele a gyerekek közti rivalizálás folyamatába.
Számos, szakértőinknek és nézőinknek köszönhető felfedezésünket szeretnénk bővíteni egy történetgyűjtési akcióval, majd megmutatni ezeknek a történeteknek a jelentőségét, az azonos sorsmintázatokat, az eltérőeket, a transzgenerációs szerepminták jelentőségét, a szerepkényszerekből való kitöréseket, a drámákat és a csodákat is.
Testvértörténeteket gyűjtünk tértől, időtől függetlenül, bármilyen korú, az ország, illetve a világ bármely szegletében élő embertől. Akár írásban, akár szóban. Írásban maximum 4000-4500 karakter terjedelemben az artnersisso@yahoo.com címre kérjük. Illetve ugyanezen a címen Artner Szilvia projektvezetővel lehet konzultálni és megbeszélt időpontban egy interjú keretében megosztani a történetet. Személyes konzultációk A megmentő című előadások után a Magvető Caféban lesznek rendszeresen.
A beérkezett írásokat megszerkesztjük, majd felolvasóesteket rendezünk belőlük, amelyek során közösen ünnepeljük meg a testvéri szeretetet, saját szertartásokat kialakítva, színházi játékokkal. Akár saját maga is felolvashatja a történetét, aki szeretné. Hosszútávon pedig egy előadást és egy kiadványt szeretnénk szerkeszteni belőlük, de az oldalunkon is szeretnénk közzétenni néhányat. Természetesen anonim módon kezeljük a szövegeket, ha nem kéri a szerző külön, hogy megnevezzük, illetve nem engedélyezi, hogy megnevezhessük.

Testvérképek I. – Zoltán napi felolvasó 2019 március 8-án a Magvető Caféban megtartottuk az első Testvérképek projekt előadást és találkozót. A weboldalunkon közzé tett és a facebook fórumokon terjesztett felhívásunkra beérkezett írások egy részét, a lejegyzett interjúkat és vendégszövegeket a projektvezető Artner Szilvia gyűjtötte össze, szerkesztette meg és dramatizálta az eseményre. Feuer Yvette és Háda Fruzsina olvasták fel a szövegeket, Kovács Linda pedig zenei improvizációkkal tette teljessé a műsort, zongorázott és énekelt.
Ez alkalommal női szemüvegen keresztül láthatta a közönség a testvérrel, testvérekkel való kapcsolatot, illetve az egykeség mindennapjait.
A közönség soraiban több szerzőt is üdvözölhettünk, akadt, aki közülük a családtagjaival jött. Volt, aki névvel vállalta a története elmesélését, volt, aki helyben mutatkozott be és volt, akinek a kilétét, azóta is homály fedi. Ebből a szempontból sem voltak megkötéseink.
Sok családi tabu került felszínre a testvérkapcsolatok elmesélése, megbeszélése során. Gyűjtjük tovább a sztorikat a következő, májusi felolvasó estre, illetve performanszra, amelyhez szívesen várjuk a szerzőink ötleteit is. Közreadunk párat a történetekből, illetve történet részletekből.

A későbbiekben lesz még fiútestvérekkel, különböző nemű tesókkal és egykékkel foglalkozó est is. Természetesen ikrek, féltestvérek, mostohatestvérek, testvérpótló unokatesók történeteit is várjuk. Az írás, a közlés módja pedig szintén sokféle lehet. Lehet egyszerűen leírni a viszonyt a kezdetektől máig, vagy visszafelé az időben, a jelentősebb fordulópontok mentén. Lehet egy különleges, esetleg családi esemény kapcsán elmondani, visszaemlékezve. Lehet egy testvérek közti konfliktusból kiindulni, lehet a szülőket megkérdezni, vagy barátokat arról, hogyan láttak minket és azt is beleszőni. Minden érdekes és tanulságos lehet mások számára. Vagy egyszerűen lehet csak leírni a családfát, a szülők, a nagyszülők testvéreinek a sorsát elmesélve és elhelyezni benne magunkat.
A projektvezető tehát személyesen is ad tanácsot a megíráshoz, de néhány alapvető kérdést megosztunk itt, amelynek mentén érdemes gondolkodni:
Milyen volt a család, amibe beleszülettél. Hogyan vártátok a testvéredet, testvéreidet, illetve hogyan vártak téged az elbeszélések alapján?
Mekkora a korkülönbség?
Változott-e az érkezésével, érkezésükkel, az érkezéseddel valami a családban?
A családi képeken milyennek látni benneteket?
Volt-e versengés köztetek?
Megosztottátok-e a legbelsőbb titkaitokat, vagy más volt a lelki társ? Ki volt a bizalmasotok a családból, családon kívülről?
Ki volt az azonos nemű példaképetek, ideálotok? Ki volt az ellenkező nemű kedvenc?
Együtt jártatok iskolába? Hogyan éreztétek magatokat ott? Hogyan értékeltek benneteket ott?
Miben hasonlítottatok, miben különböztetek? Mikor önállósodtatok és hogyan? Ki költözött el előbb? Mennyire különféle módon vagy hasonlóan zajlik az életetek? Milyen volt a kapcsolatotok felnőtt korotokban? Milyen lett a saját családotok? Emlékeztet-e benneteket valamelyik gyereketek a tesótok valamelyikére, ti látjátok-e magatokat valamelyik gyerekében?
Melyik szülőre emlékeztet benneteket a másik, ha egyáltalán? (Vágjátok-e egymás fejéhez például, hogy tiszta anyu, vagy apu vagy?)
Milyen jelentős események történtek veletek együtt? Milyen közös örömökben, bánatokban volt részetek és egy hogyan hatott a kapcsolatotokra?
Voltak-e sorsfordító események az életetekben külön, illetve közösen. Ha igen, ez hogyan befolyásolta a viszonyotokat.
Mit szeretsz, mit nem bírsz benne/bennük?
Milyennek tartod most őt/őket és magadat, a kapcsolatotokat?Ha egyke vagy vágytál-e testvérre? Milyen tesót szerettél volna? Ha nem szerettél volna tesót miért nem? Alakítottál-e ki valakivel olyan kapcsolatot, mintha a testvéred lett volna, vagy lenne? Tudod-e miért nem lett testvéred? (Nem is volt tervezve, vagy valami nem úgy alakult.)Te tervezel-e gyereket, van-e gyereked? Tervezett vagy nem tervezett gyerek, illetve gyerekek. Milyennek látod a gyerekeid egymással való kapcsolatát? Ha egyke, szerinted ezt hogy viseli?
Természetesen ezek a felvetések csak támpontok. Nagyon szívesen vesszük, ha hozzáteszitek a saját szempontjaitokat, vagy teljesen új szemüveget adtok nekünk a testvérkapcsolatokra, vagy a testvér nélküliségre való rálátáshoz.

A Te dolgod –
felhívás a Láthatáron Csoport társadalmi tudatosság és művészet viszonyával kísérletező műhelyében való részvételre

Olyan fiatalokat keresünk, akik szívesen gondolkodnak/alkotnak közösen másokkal, társadalmi tudatosságot növelő alkotások/művészeti projektek terveinek létrehozásán.
A műhely tagjai roma és nem roma egyetemisták (jelenlegi vagy frissen végzett – 26 éves korig), akik 3 hétvégén keresztül ismerkednek már meglévő társadalmi tudatosságot növelő projektekkel és a műhely végére saját alkotásokat/terveket fejlesztenek közösen a csoport más tagjaival. Ezeknek az alkotásoknak/terveknek az elkészítéséhez a résztvevők minden segítséget megkapnak a szakmai vezetőktől és a workshopok vezetőitől is a műhely egész időtartama alatt.
A program szakmai vezetői: Bethlenfalvy Ádám (rendező, színházi nevelési szakember) és Feuer Yvette (a Láthatáron Csoport nevű független színház művészeti vezetője, színész és drámapedagógus)
Amit kínálunk:
•Közösségi együttlét és közös gondolkodás különböző hátterű fiatalok részvételével
3 fontos műhely megosztja a tapasztalatait (Parforum Részvételi Műhely www.parforum.hu; Hősök Tere Kezdeményezés https://hosoktere.org; Anthropolisz Egyesület www.anthropolis.hu)
•A Láthatáron Csoport társadalmi problémákat felvető részvételi színházi előadásai: Ablak (r.: Bethlenfalvy Ádám, színészek: Gerner Csaba, Fehér Dániel, Feuer Yvette) és Én Prométheuszra gondoltam (r.: Bethlenfalvy Ádám, színészek: Horváth Kristóf és Feuer Yvette)
• Közös étkezések
• Szállás a kétnapos hétvégékre (szeretnénk, ha a budapesti résztvevők is ott aludnának: közös étkezések, közös főzés, együttlét)
• Ösztöndíj a szociálisan rászorulóknak, 50.000 Ft a teljes kurzusra

Mit várunk a jelentkezőktől:
• Részvétel az összes alkalmon (időpontok lejjebb)
• Nyitottság, kíváncsiság, alkotókedv
• Tenni vágyas egy szolidárisabb és derűsebb országért

Időpontok:
2019 március 30. 10:00-től – március 31. 18:00-ig;
2019 április 13. 10:00-től – 18:00-ig;
2019 április 27. 10:00-től április 29. 18:00-ig;

Tervezett helyszínek:
Kispesti Roma Jezsuita Szakkollégium
MOME

Jelentkezés módja, kérlek ezeket az adataidat add meg írásban is:
Név:
Email:
Lakcím:
Honnan érkezel a projektre?
Igényelsz-e ösztöndíjat?
Írj két bekezdést arról, hogy miért érdekel ez a műhely? Mi az, amivel jelenleg foglalkozol? Van-e olyan terület/téma és művészeti műfaj, ami kiemeltem érdekel?

JELENTKEZÉS: 2019 január 31-ig
Paskó Ildikó elérhetőségein
Vagy
Fábián Noémi elérhetőségein

Még van két szabad helyünk!
Jelentkeznél?
Keress minket!
Feuer Yvette, a Láthatáron Csoport művészeti vezetője szívesen válaszol a kérdéseidre:
e-mail: lathataron@lathataroncsoport.hu
telefon: +3630 310-4526

A Te dolgod

A Te dolgod

A Te dolgod
A Láthatáron Csoport társadalmi tudatosság és művészet viszonyával kísérletező műhelye

Olyan fiatalokat keresünk, akik szívesen gondolkodnak/alkotnak közösen másokkal, társadalmi tudatosságot növelő alkotások/művészeti projektek terveinek létrehozásán.
A műhely tagjai roma és nem roma egyetemisták (jelenlegi vagy frissen végzett – 26 éves korig), akik 3 hétvégén keresztül ismerkednek már meglévő társadalmi tudatosságot növelő projektekkel és a műhely végére saját alkotásokat/terveket fejlesztenek közösen a csoport más tagjaival. Ezeknek az alkotásoknak/terveknek az elkészítéséhez a résztvevők minden segítséget megkapnak a szakmai vezetőktől és a workshopok vezetőitől is a műhely egész időtartama alatt.
A program szakmai vezetői: Bethlenfalvy Ádám (rendező, színházi nevelési szakember) és Feuer Yvette (a Láthatáron Csoport nevű független színház művészeti vezetője, színész és drámapedagógus)
Amit kínálunk:
•Közösségi együttlét és közös gondolkodás különböző hátterű fiatalok részvételével
3 fontos műhely megosztja a tapasztalatait (Parforum Részvételi Műhely www.parforum.hu; Hősök Tere Kezdeményezés https://hosoktere.org; Anthropolisz Egyesület www.anthropolis.hu)
•A Láthatáron Csoport társadalmi problémákat felvető részvételi színházi előadásai: Ablak (r.: Bethlenfalvy Ádám, színészek: Gerner Csaba, Fehér Dániel, Feuer Yvette) és Én Prométheuszra gondoltam (r.: Bethlenfalvy Ádám, színészek: Horváth Kristóf és Feuer Yvette)
• Közös étkezések
• Szállás a kétnapos hétvégékre (szeretnénk, ha a budapesti résztvevők is ott aludnának: közös étkezések, közös főzés, együttlét)
• Ösztöndíj a szociálisan rászorulóknak, 50.000 Ft a teljes kurzusra

Mit várunk a jelentkezőktől:
• Részvétel az összes alkalmon (időpontok lejjebb)
• Nyitottság, kíváncsiság, alkotókedv
• Tenni vágyas egy szolidárisabb és derűsebb országért

Időpontok:
2019 március 30. 10:00-től – március 31. 18:00-ig;
2019 április 13. 10:00-től – 18:00-ig;
2019 április 27. 10:00-től április 29. 18:00-ig;

Tervezett helyszínek:
Kispesti Roma Jezsuita Szakkollégium
MOME

Jelentkezés módja, kérlek ezeket az adataidat add meg írásban is:
Név:
Email:
Lakcím:
Honnan érkezel a projektre?
Igényelsz-e ösztöndíjat?
Írj két bekezdést arról, hogy miért érdekel ez a műhely? Mi az, amivel jelenleg foglalkozol? Van-e olyan terület/téma és művészeti műfaj, ami kiemeltem érdekel?

JELENTKEZÉS: 2019 január 31-ig
Paskó Ildikó elérhetőségein
Vagy
Fábián Noémi elérhetőségein
Kérdés, kérés?
Keress minket!
Feuer Yvette, a Láthatáron Csoport művészeti vezetője szívesen válaszol a kérdéseidre:
e-mail: lathataron@lathataroncsoport.hu
telefon: +3630 310-4526