fbpx

MIT ÉR, HA?

ZENÉS NŐI VARIETÉ A MULANDÓSÁGRÓL

16 ÉVEN ALULIAK SZÁMÁRA NEM AJÁNLOTT

PROGRAM HOSSZA: 100 PERC

TÉMA:

A színészek improvizációi alapján Romankovics Edit – Zsigó Anna

Előadásunk az életközepi válság problémáit vizsgálja női szemszögből. A színdarabban körbejárjuk, miért kerülnek  válságba a nők életük derekán, s milyen természetű ez a krízis. Hogyan éljük meg, mi nők, az öregedést? Hogyan viszonyulunk a fizikai változásokhoz, és ahhoz, amit ezek a változások okoznak?

Az öregedés, csakúgy, mint a nők életkor alapján történő társadalmi megítélése (ageizmus) különösen sok kérdést vet fel. Hogyan lehet egy nőnek „méltósággal”, jól megöregedni? Mit vár el a társadalom és milyen szerepei lehetnek egy 45+-os nőnek? Mit ér a nő, ha már nem fiatal? Ha nem olyan vonzó? El tudja-e fogadni önmagát e változásban, szembe tud-e nézni saját félelmeivel, vágyaival? Az érett női lét kérdései aztán elvezetnek bennünket magának a létnek a nagy filozófiai kérdéseihez is: mi dolgunk van még a világban? Miben tudunk még hinni?

FORMA ÉS IDŐTARTAM:

Előadásunk formailag a varieté műfaját idézi meg, melyben laza dramaturgiai kötelékekkel kapcsolódnak egymáshoz etűdök és zenés, táncos dalbetétek. A produkció hangvétele intim és személyes, s noha az öregedés és az elmúlás sötét tónusú témák, az előadás mégis sok humorral, olykor szélsőségesen groteszk elemekkel átitatott. Bár a színdarab dramaturgiai szerkezete a varieté műfaj miatt töredezett, a darab elemei vezérmotívumokon keresztül  összekapcsolódnak; például az előadásban szereplő öt igen különböző női karakter életútja különféle helyzetekben keresztezi egymást az etüdökben.  A szerepek kidolgozásakor célunk volt, hogy többféle élethelyzetből és szemszögből, minél szélesebb társadalmi perspektívából tekintsünk a témára. A darab egy színésznő, egy pszichológus, egy könyvelő, egy háztartásbeli anya és egy szociális munkás élethelyzeteit villantja fel. Az etűdök fókuszpontjaiban olyan döntési helyzetek állnak, amelyek sorsfordítók lehetnek női szereplőink számára, s azáltal, hogy meghozzá

HELYSZÍN ÉS NÉZŐSZÁM:

Az előadás helyszíne a Jurányi ház.  A premierre szeptember 17-én, 19 órától került sor.  Az első előadás szeptember 18-án, 19 órakor volt.

TÁMOGATÓK:

Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyar Művészeti Akadémia, Jurányi Ház

JÁTSSZÁK:

Feuer Yvette – Judit (pszichológus)
Anett anyja; Zoé (pultosnő)
Szalontay Tünde – Csilla (színésző)
Manyasz Erika – Anett (szociális munkás)
Műsorvezető, Álmosd Phaedra – Szilvia (könyvelő)
Zsazsa (asszisztens) és Romankovics Edit – Éva (családanya); Rendező

 

ALKOTÓK:

Rendező: Romankovics Edit
Dramaturg: Zsigó Anna
Zeneszerző, zongorista: Fűri Anna
Dalszövegek: Kiss Judit Ágnes
Koreográfus: Hód Adrienn
Látvány (díszlet, jelmez): Horváth Jenny és Komesz Borbála
Világítástervező: Hlaszny Ádám és Horpácsi Ádám
Produkciós asszisztens: Varga Tímea

TRAILER

MIKOR JÁTSSZUK?

 2022 DECEMBER 16. PÉNTEK

19:00 | MÁRAI SÁNDOR KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY

JEGYVÁSÁRLÁS

 

 2022 JANUÁR 28. SZOMBAT

19:00 | JURÁNYI HÁZ

JEGYVÁSÁRLÁS

LETÖLTHETŐ KIAJÁNLÓ

🏠 Láthatáron Csoport