fbpx

Mit ér, ha? – zenés női varieté a mulandóságról

Mit ér, ha már nem fiatal? Ha nem olyan vonzó? Ha esetleg nem naprakész? Ha nem szült? Ha szült, és felnőttek a gyerekei? Mit ér, ha nem híres vagy gazdag? Ha van férje? Ha nincs? Mit ér, ha elmúlt negyven? Vagy ötven?

Hogyan lehet méltósággal és jól megöregedni? Válhatunk-e szabaddá belül, képesek vagyunk-e szembenézni a változással, hogyan tekint ránk a világ? Hogyan viszonyulunk a fizikai változásokhoz? Alakul-e az identitásunk a korunkkal? Van-e nyereség ebben a folyamatban?

A kollaboratív alkotói munkával létrehozott előadásunkban az érett női lét kérdéseivel foglalkozunk. Sorra vesszük a 45 éves kor körül kezdődő életközepi kérdéseket és az életközepi válság során előtörő dilemmákat, amelyek meghatározzák női létünket és jóllétünket. A pszichológusok és különböző életútkutatások megállapították, hogy a 45-55 év közti időszak döntő hatással van arra, hogy milyen minőségű lesz az öregkorunk. Melyek azok az életfeladatok, kihívások, amelyek „teljesítésével” esélyünk lehet egy harmonikus idős korra?  Emberi kapcsolataink rendbetétele, autonómiánk megőrzése vagy megteremtése, a változásra és váltásra való képességünk megerősítése – ezek mind meghatározó tényezők ebben a folyamatban.

Az előadás rengeteg humorral, derűvel, de a kemény témákkal szembenézve, húsbavágóan mutatja be a nők érzékeny érintettségét az ageizmus jelenségében. A darab elkészítéséhez kutatómunkát végzünk, magunkba nézünk és a publikum felé fordulva, az érintettek beszámolói alapján gyűjtünk anyagot. Hangsúlyt fektetünk arra is, hogy a személyes történeteken keresztül a jelenség társadalmi beágyazottságáról és arról is beszéljünk, hogy hogyan befolyásolja a közeg, amiben ma és itt élünk a negyvenes-ötvenes nők megítélését.