Színházi nevelési előadás fiataloknak

Program hossza: 115 perc

Téma

Az előadás középpontjában egy családi titok áll, amely évtizedek óta átszövi, beborítja és mérgezi egy egész család életét. A titok végül kiderül, de a kérdés az, hogy vajon megváltozik-e ettől bármi is vagy minden marad a régiben? Képes-e szembenézni a múlttal anya és lánya vagy folytatódik tovább az elhallgatás, hiszen az igazság túl félelmetes és fájdalmas? Az előadás fő kérdése az, vajon szükséges-e az őszinteség egy családon belül, mit okozhat a titkolózás és milyen hatása lehet az igazságnak?

Forma és időtartam

Az előadás színházi nevelési előadás. Az első rész (amiben van egy ún. színházi nyitás) 70 perc hosszúságú, a második rész egy 45 perces feldolgozó foglalkozásból áll. Az előadásban az Anya, a Lány, és az Apa szerepeit felváltva játssza a két színésznő az idősíkok és a szerepek gyakori váltásával.

Helyszín és nézőszám

Előadásunkat elsősorban középiskolákban játsszuk, osztályteremben, 30-35 főnek. Bármely középiskolába meghívható.

Szereplők

Feuer Yvette és Szalontay Tünde

Alkotók

Rendezte: Feuer Yvette és Romankovics Edit (aki 2018 áprilisig játszotta is a szerepet)

Szakmai konzulens: Scherer Péter

Nézői visszajelzések

„Kreatívnak tálaltuk a két színész szerepváltakozásait, könnyen követhető volt. Tetszett a történet és a téma, amiről szolt, Gondolkodásra késztetett, emellett értékeltük, hogy nem kellett kötelezően részt venni a játékokban, hanem önkéntes alapon működött (a játékok kreatívak voltak, muszáj volt tovább gondolnunk a mű által felvetett kérdéseket, élethelyzeteket). Bár sokakat nem érint ilyen probléma, ezért talán kevésbé tetszett nekik a mű, mégis úgy gondoljuk jó próbálkozás ezzel a darabbal közelebb hozni ezt a helyzetet a fiatalokhoz. Engem személyesen érintett ez a probléma, szomorúan hallgattam, hogy többen nem tudták átélni a helyzetet, sokan bele sem tudnak (nem akarnak) gondolni az ilyesféle gondokba.”
11. osztályos tanuló - Mianyánk, Váci SzC Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma

"Igazán élvezetes volt, ráadásul a saját családi hátterem miatt jobban meg tudtam érteni/átérezni a darabbizonyos részeit a hasonlóság miatt. A két színész váltakozása is igen izgalmas, tekintve, hogy egy-egy jelenetváltás után el kell gondolkoznia az embernek, ki kicsoda. Ám ez igen könnyű, köszönhetően a két színész jó játékának. Tehát összefoglalva: nagyon jó volt."
Diák - Mianyánk, Szent László Gimnázium, Budapest

További nézői visszajelzések

Film