Színházi nevelési előadás fiataloknak

Korosztály: Középiskolás

Program hossza: 115 perc

Téma

Az előadás középpontjában egy családi titok áll, amely évtizedek óta átszövi, beborítja és mérgezi egy egész család életét. A titok végül kiderül, de a kérdés az, hogy vajon megváltozik-e ettől bármi is vagy minden marad a régiben? Képes-e szembenézni a múlttal anya és lánya vagy folytatódik tovább az elhallgatás, hiszen az igazság túl félelmetes és fájdalmas? Az előadás fő kérdése az, vajon szükséges-e az őszinteség egy családon belül, mit okozhat a titkolózás és milyen hatása lehet az igazságnak?

Forma és időtartam

Az előadás színházi nevelési előadás. Az első rész (amiben van egy ún. színházi nyitás) 70 perc hosszúságú, a második rész egy 45 perces feldolgozó foglalkozásból áll. Az előadásban az Anya, a Lány, és az Apa szerepeit felváltva játssza a két színésznő az idősíkok és a szerepek gyakori váltásával.

Helyszín és nézőszám

Előadásunkat elsősorban középiskolákban játsszuk, osztályteremben, 30-35 főnek. Bármely középiskolába meghívható.

Mikor láthatom?Érdekli az előadás?

Szereplők

Feuer Yvette és Szalontay Tünde

Alkotók

Rendezte: Feuer Yvette és Romankovics Edit (aki 2018 áprilisig játszotta is a szerepet)

Szakmai konzulens: Scherer Péter

Nézői visszajelzések

"Dupla örömöt okoztatok nekem az előadásotokkal! Láthattam, amint ifjú csapatom nézőből elképzelt szereplővé válik, valamint olyan páratlan érzelmi hullámvasútra ültettek fel engem is, hogy bizton állíthatom, életre szóló élmény marad minden jelenet! Remélem sok középiskolába tudtok még eljutni, mert varázslatos alakításaitokkal olyan hiteles tükröt tartottatok nekünk, hogy ráismerhettünk életszerepeinkre, az elcsépelt frázisokra, a családi játszmákra, vívódásainkra, hétköznapi örömeinkre, s felhívtátok figyelmünket életünk legfontosabb közösségére, a családra!"
Foglné Sárosi Adrienn - Mianyánk, osztályfőnök, VSZC Madách Imre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Gödöllő

„Kreatívnak tálaltuk a két színész szerepváltakozásait, könnyen követhető volt. Tetszett a történet és a téma, amiről szolt, Gondolkodásra késztetett, emellett értékeltük, hogy nem kellett kötelezően részt venni a játékokban, hanem önkéntes alapon működött (a játékok kreatívak voltak, muszáj volt tovább gondolnunk a mű által felvetett kérdéseket, élethelyzeteket). Bár sokakat nem érint ilyen probléma, ezért talán kevésbé tetszett nekik a mű, mégis úgy gondoljuk jó próbálkozás ezzel a darabbal közelebb hozni ezt a helyzetet a fiatalokhoz. Engem személyesen érintett ez a probléma, szomorúan hallgattam, hogy többen nem tudták átélni a helyzetet, sokan bele sem tudnak (nem akarnak) gondolni az ilyesféle gondokba.”
11. osztályos tanuló - Mianyánk, Váci SzC Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma

További nézői visszajelzések

Film