• en

MIT ÉR, HA?

ZENÉS NŐI VARIETÉ A MULANDÓSÁGRÓL

16 ÉVEN ALULIAK SZÁMÁRA NEM AJÁNLOTT

PROGRAM HOSSZA: 100 PERC

TÉMA:

A színészek improvizációi alapján írta: Romankovics Edit – Zsigó Anna

Előadásunk az életközepi válság problémáit vizsgálja női szemszögből. A színdarabban körbejárjuk, miért kerülnek válságba a nők életük derekán, s milyen természetű ez a krízis. Hogyan éljük meg, mi nők, az öregedést? Hogyan viszonyulunk a fizikai változásokhoz, és ahhoz, amit ezek a változások okoznak?

Az öregedés, csakúgy, mint a nők életkor alapján történő társadalmi megítélése (ageizmus) különösen sok kérdést vet fel. Hogyan lehet egy nőnek „méltósággal”, jól megöregedni? Mit vár el a társadalom és milyen szerepei lehetnek egy 45+-os nőnek? Mit ér a nő, ha már nem fiatal? Ha nem olyan vonzó? El tudja-e fogadni önmagát e változásban, szembe tud-e nézni saját félelmeivel, vágyaival? Az érett női lét kérdései aztán elvezetnek bennünket magának a létnek a nagy filozófiai kérdéseihez is: mi dolgunk van még a világban? Miben tudunk még hinni?

FORMA ÉS IDŐTARTAM:

Előadásunk formailag a varieté műfaját idézi meg, melyben laza dramaturgiai kötelékekkel kapcsolódnak egymáshoz etűdök és zenés, táncos dalbetétek. A produkció hangvétele intim és személyes, s noha az öregedés és az elmúlás sötét tónusú témák, az előadás mégis sok humorral, olykor szélsőségesen groteszk elemekkel átitatott. Bár a színdarab dramaturgiai szerkezete a varieté műfaj miatt töredezett, a darab elemei vezérmotívumokon keresztül összekapcsolódnak; például az előadásban szereplő öt igen különböző női karakter életútja különféle helyzetekben keresztezi egymást az etüdökben. A szerepek kidolgozásakor célunk volt, hogy többféle élethelyzetből és szemszögből, minél szélesebb társadalmi perspektívából tekintsünk a témára. A darab egy színésznő, egy pszichológus, egy könyvelő, egy háztartásbeli anya és egy szociális munkás élethelyzeteit villantja fel. Az etűdök fókuszpontjaiban olyan döntési helyzetek állnak, amelyek sorsfordítók lehetnek női szereplőink számára, s azáltal, hogy meghozzák vagy épp elodázzák a döntést gyökeresen megváltoztathatják az életüket.

HELYSZÍN ÉS NÉZŐSZÁM:

Az előadás helyszíne a Jurányi ház. A premierre szeptember 17-én, 19 órától került sor. Az első előadás szeptember 18-án, 19 órakor volt.

TÁMOGATÓK:

Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyar Művészeti Akadémia, Jurányi Ház

JÁTSSZÁK:

Álmosd Phaedra – Szilvia (könyvelő), Zsazsa az asszisztens

Feuer Yvette – Judit (pszichológus), Anett anyja, Zoé (pultosnő)

Manyasz Erika / Milák Melinda – Anett (szociális munkás), műsorvezető

Romankovics Edit – Éva (családanya), Rendező

Szalontay Tünde – Csilla (színésző)

 

ALKOTÓK:

Rendező: Romankovics Edit

Dramaturg: Zsigó Anna

Zeneszerző, zongorista: Fűri Anna

Dalszövegek: Kiss Judit Ágnes

Koreográfus: Hód Adrienn

Látvány (díszlet, jelmez): Horváth Jenny és Komesz Borbála

Világítástervező: Hlaszny Ádám és Horpácsi Ádám

Produkciós asszisztens: Varga Tímea

TRAILER

LETÖLTHETŐ KIAJÁNLÓ

Mit ér ha – Kiajánló