Krónika görög-perzsa háborúkból

Korosztály: Középiskolás

Program hossza: 90 perc

Téma

A darab a szolidaritás és a háború viszonyát vizsgálja. Mi a helyes döntés, ha a szolidaritás erkölcsi parancsa ellentétbe kerül a túlélés parancsával? Elítélhető-e az, akinek saját és szűk közösségének boldogulása előbbre való, mint a bajba jutottért való kiállás? És az, aki a másikért való kiállással saját közösségét sodorja veszélybe? Hol van az a pillanat, amikor már nem helyes csöndben maradni, és hol van az a pillanat, amikor még csöndben kell maradni? A darab példázat a szolidaritás mibenlétéről: egy, a perzsa hódítás alatt élő apró hellén család történetén keresztül.

Forma és időtartam

Az egy órás színházi előadás egy fél órás vitaszínházi résszel zárul, amiben Ténosz népe, azaz a nézők döntik el, mi legyen a darabbéli anya, Demetria sorsa. Az előadás stílusa brechti, songokkal és zenei kísérettel mesélünk el egy ma is aktuális történetet. Nyilvános előadásainkon multigenerációs a közönség: Kamaszoknak és felnőtteknek egyaránt élvezhető és releváns a téma és az előadásmód. Iskolai előadásainkon két osztály is részt vehet. A tér elrendezése frontális.

Helyszín és nézőszám

A bemutató 2022 szeptember 23-án volt a Szentendrei Teátrumban. Jelenleg a Jurányi Házban játsszuk nyilvánosan, valamint budapesti és vidéki középiskolákban.

Mikor láthatom?


2022 november 19. 9:30 - Színház-Dráma-Nevelés konferencia


2022 november 21. 19:30 - Jurányi ház


Érdekli az előadás?

Szereplők

PANAITIOSZ, Demetria fia, péksegéd - Csányi Dávid
, DEMETRIA, özvegy pékné - Feuer Yvette
és EUROPÉ, Demetria lánya, péksegéd - Háda Fruzsina / Varga Orsolya

Alkotók

Zeneszerző: Horváth Szabolcs

Író-rendező: Fábián Péter

Látvány: Zubor Kata

Nézői visszajelzések

“Egészen lenyűgöző és elgondolkodtató este volt. - sok gondolattal térek haza! Köszönettel: Vadász András, Budaörs” - vendégkönyv bejegyzés
2022.11.21 - Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - TÁP terem,

“Elgondolkodtató volt, nagyon aktuális” - O, vendégkönyv bejegyzés
2022.10.20 - Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - TÁP terem,

További nézői visszajelzések