Színházi előadás fiataloknak feldolgozó foglalkozással

Program hossza: 105 perc

Téma

Edward Bond, a kortárs brit drámairodalom egyik legendás alakja kimondottan fiatal közönségeknek írt drámája éles helyzeteket mutat be és éles kérdéseket tesz fel nézőinek.
Egy panelház sokadik emeletén egy 16 éves fiú próbál önálló életet kezdeni, kiszabadulni otthonról, megszabadulni anyja terheitől. De az önállóságnak ára van. Az anyja csak egy kis csendre vágyik. De az utca zaját, a kinti történéseket nem tudja kizárni az életéből. Nem bír szabadulni az újsághírtől, amit korábban olvasott. Az apa nem akar apa lenni, inkább csak túlélni próbál. Úgy érzi, jobb sorsot érdemelne, mint amit kapott. Egy fiatal útját követhetjük, születése előtti időtől élete sorsdöntő pillanatáig. Van-e esélye tisztán látni a 16 éves fiúnak ebben a kinti-benti zűrzavarban? Az előadás egy széthulló család életét mutatja be és tematikájában megjelenik a droghasználat, a szülők válása, a gyerekét egyedül nevelő anya élethelyzete és a kamasz fiú szüleihez való viszonya.

Forma és időtartam

Az előadás három jelenetből áll, amelyek közt időugrás van. Bond stílusa a realizmus és a stilizáció közt mozog. Előadásunk egy óra hosszúságú és utána egy 45 perces feldolgozó foglalkozás következik, aminek célja, hogy a fiatalok mélyebben megértsék az előadás által felvetett élethelyzeteket és kérdéseket, valamint ők maguk is elmondhassák gondolataikat, érzéseiket a látottakkal kapcsolatban.

Helyszín és nézőszám

Az előadást a Jurányi Házban, a Gólem Színház termében játsszuk felnőtteknek és fiataloknak, igény esetén feldolgozó foglalkozással; illetve vidéki és külföldi játszóhelyeken.  Elsősorban azonban középiskolákban, tanteremszínházi előadásként játsszuk, egy osztálynak, azaz 30-35 főnek, mindig feldolgozó foglalkozással kísérve. Előadásunk meghívható bármely középiskolába. Más játszóhelyeken maximum 60 fiatalnak tudjuk játszani. Felnőtt nézők esetén nincsen nézőszámbeli megkötöttség.

Szereplők

Richard: Gerner Csaba , Liz: Feuer Yvette és Dan: Fehér Dániel

Alkotók

Írta: Edward Bond

Rendezte és fordította: Bethlenfalvy Ádám

Nézői visszajelzések

"Az előadás utolsó jelenetének értelmezésébe-folytatásába az alkotók aktívan vonták be a 11. A osztály diákjait, akik ennek a feladatnak örömmel tettek eleget. Több kisebb csoportban beszélhették meg az előadókkal gondolataikat, felmerülő kérdéseikre keresték együtt a választ. Egy előadás során nem megszokott, hogy az utolsó jelenetet folytassák a nézők, de ez egy rendhagyó életvitel óra keretén belül megtörténhet, a csoportok tagjai bemutatták a színpadi kellékeket (ágyat, ruhaneműket, asztalt, széket...) felhasználva, hogy ők hogyan fejezték volna be a drámát. A diákok számára újszerű élményt, elgondolkodtató történetet és a tovább-gondolás lehetőségét nyújtotta az előadás. Az előadók a feldolgozás során messzemenően partnerei voltak a diákoknak, kedvességükkel és határozottságukkal segítették azt a munkafolyamatot, melynek végén talán egy kicsit sikerült azt elérni, hogy belegondoljunk abba, micsoda emberi sorsok és indítékok mozgatják a körülöttünk lévő világot."
Turáni Katalin-pedagógus - Ablak, József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakgimnázium

„A színdarabotok olyan valósághű volt, hogy egy idő után élethűnek (valósnak) éreztem ezt a darabot. A lelkem mélyére hatott ez a játék, és az igazat megvallva még fejbe is vágott egy kicsit.:) Érzelmekkel, drámával és királyi színészi érzékkel játszottatok! :)”
János Dávid - Ablak, Bocskai István Református Oktatási Központ

További nézői visszajelzések

Film