Krónika görög-perzsa háborúkból

Korosztály: Középiskolás

Program hossza: 90 perc

Téma

A darab a szolidaritás és a háború viszonyát vizsgálja. Mi a helyes döntés, ha a szolidaritás erkölcsi parancsa ellentétbe kerül a túlélés parancsával? Elítélhető-e az, akinek saját és szűk közösségének boldogulása előbbre való, mint a bajba jutottért való kiállás? És az, aki a másikért való kiállással saját közösségét sodorja veszélybe? Hol van az a pillanat, amikor már nem helyes csöndben maradni, és hol van az a pillanat, amikor még csöndben kell maradni? A darab példázat a szolidaritás mibenlétéről: egy, a perzsa hódítás alatt élő apró hellén család történetén keresztül.

Forma és időtartam

Az egy órás színházi előadás egy fél órás vitaszínházi résszel zárul, amiben Ténosz népe, azaz a nézők döntik el, mi legyen a darabbéli anya, Demetria sorsa. Az előadás stílusa brechti, songokkal és zenei kísérettel mesélünk el egy ma is aktuális történetet. Nyilvános előadásainkon multigenerációs a közönség: Kamaszoknak és felnőtteknek egyaránt élvezhető és releváns a téma és az előadásmód. Iskolai előadásainkon két osztály is részt vehet. A tér elrendezése frontális.

Helyszín és nézőszám

A bemutató 2022 szeptember 23-án volt a Szentendrei Teátrumban. Jelenleg a Jurányi Házban játsszuk nyilvánosan, valamint budapesti és vidéki középiskolákban.

Mikor láthatom?


2022 november 19. 9:30 - Színház-Dráma-Nevelés konferencia


2022 november 21. 19:30 - Jurányi ház


Érdekli az előadás?

Szereplők

PANAITIOSZ, Demetria fia, péksegéd - Csányi Dávid
, DEMETRIA, özvegy pékné - Feuer Yvette
és EUROPÉ, Demetria lánya, péksegéd - Háda Fruzsina / Varga Orsolya

Alkotók

Zeneszerző: Horváth Szabolcs

Író-rendező: Fábián Péter

Látvány: Zubor Kata

Nézői visszajelzések

“Remek dráma, borzasztó, hogy ilyen időszerű. Köszönet az író/rendező profizmusának és a színészek játékának.” - vendégkönyv bejegyzés
2022.11.21 - Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - TÁP terem,

Október 27-én a Láthatáron Csoport látogatott el iskolánkba, a Kenyértörés c. darabot mutatták be.  A rendhagyó előadáson a 12. évfolyam tanulói vettek részt – a szó szoros értelmében, hiszen nemcsak passzív megfigyelőként voltak jelen, hanem véleményt formálhattak a látottakról, és egy vita keretén belül érvelniük is kellett a szereplők motivációit és sorsát illetően. A diákok rendkívül aktívan reagáltak a dráma történéseire és egymás érveire, ezért a brechti szándék teljesült: a néző kritikus szemlélete a tanulók megszólalásain keresztül elevenedett meg. Köszönjük a Láthatáron Csoport színészeinek az emlékezetes és elgondolkodtató előadást!” - Gyetvánné Tóth Gabriella, pedagógus
2022.10.27 - Mikszáth Kálmán Gimnázium és Kollégium, Pásztó,

További nézői visszajelzések