Színházi előadás fiataloknak feldolgozó foglalkozással

Korosztály: Felnőtt

Program hossza: 105 perc

Téma

Edward Bond, a kortárs brit drámairodalom egyik legendás alakja kimondottan fiatal közönségeknek írt drámája éles helyzeteket mutat be és éles kérdéseket tesz fel nézőinek.
Egy panelház sokadik emeletén egy 16 éves fiú próbál önálló életet kezdeni, kiszabadulni otthonról, megszabadulni anyja terheitől. De az önállóságnak ára van. Az anyja csak egy kis csendre vágyik. De az utca zaját, a kinti történéseket nem tudja kizárni az életéből. Nem bír szabadulni az újsághírtől, amit korábban olvasott. Az apa nem akar apa lenni, inkább csak túlélni próbál. Úgy érzi, jobb sorsot érdemelne, mint amit kapott. Egy fiatal útját követhetjük, születése előtti időtől élete sorsdöntő pillanatáig. Van-e esélye tisztán látni a 16 éves fiúnak ebben a kinti-benti zűrzavarban? Az előadás egy széthulló család életét mutatja be és tematikájában megjelenik a droghasználat, a szülők válása, a gyerekét egyedül nevelő anya élethelyzete és a kamasz fiú szüleihez való viszonya.

Forma és időtartam

Az előadás három jelenetből áll, amelyek közt időugrás van. Bond stílusa a realizmus és a stilizáció közt mozog. Előadásunk egy óra hosszúságú és utána egy 45 perces feldolgozó foglalkozás következik, aminek célja, hogy a fiatalok mélyebben megértsék az előadás által felvetett élethelyzeteket és kérdéseket, valamint ők maguk is elmondhassák gondolataikat, érzéseiket a látottakkal kapcsolatban.

Helyszín és nézőszám

Az előadást a Jurányi Házban, a Gólem Színház termében játsszuk felnőtteknek és fiataloknak, igény esetén feldolgozó foglalkozással; illetve vidéki és külföldi játszóhelyeken.  Elsősorban azonban középiskolákban, tanteremszínházi előadásként játsszuk, egy osztálynak, azaz 30-35 főnek, mindig feldolgozó foglalkozással kísérve. Előadásunk meghívható bármely középiskolába. Más játszóhelyeken maximum 60 fiatalnak tudjuk játszani. Felnőtt nézők esetén nincsen nézőszámbeli megkötöttség.

Mikor láthatom?Érdekli az előadás?

Szereplők

Richard: Gerner Csaba, Liz: Feuer YvetteésDan: Fehér Dániel

Alkotók

Írta: Edward Bond

Rendezte és fordította: Bethlenfalvy Ádám

Nézői visszajelzések

"Hihetetlenül szuper volt! A színdarabon elsírtam magam, elképesztő színészi játék volt! Az interaktív részén, még ha mi egy kicsit passzívak is voltunk, ti nagyon jól megoldottátok, és nem estetek kétségbe."
Dorki - Ablak, Fóti Ökumenikus Általános Iskola és Gimnázium

"Bár a történet brutálisan sokkoló volt - de talán így lehetett leginkább az első perctől kezdve megragadni a gyerekek figyelmét. A mai fiatalok a "terror és a horror" borzalmai között élik életüket - akár a virtuális, akár a valós világban. Az események feldolgozása arra mutatott rá, hogy a legreménytelenebb élethelyzetből is van kiút. Nagyon fontosnak tartom, hogy a beszélgetések során számba vették a segítségkérés lehetséges módozatait is. A foglalkozás vezetői nagy empátiakészségről és magas fokú pedagógiai-pszichológiai érzékről tettek tanúbizonyságot. Sok ilyen programot szeretnék még a tanítványaimnak. Köszönet érte!"
Varga Ágota, a 9/4. osztályfőnöke, Pécsi SZC Angster József Szakképző Iskolája

További nézői visszajelzések

Film